Zlati kamen 2020: kraji najbolje pripravljeni na prihodnost

Izbor za Zlati kamen 2020: v znamenju digitalne transformacije in drugih glavnih premikov, s katerimi se občine pripravljajo na prihodnost
12.11.2019 | zk
0
Zlati kamen 2020: kraji najbolje pripravljeni na prihodnost
S podelitve Zlatega kamna 2019: župan MO Novo mesto Gregor Macedoni prejema priznanje iz rok predsednika vlade Marjana Šarca in Vladimira Prebiliča, župana občine Kočevje (Zlati kamen 2018)
(Foto: Miško Kranjec)

Rdeča nit za izbor za Zlati kamen 2020 je pripravljenost občin na prihodnost: kje so znali najbolje integrirati sodobne tehnologije v razvoj kraja in kje so razvoj zasnovali tako, da kar najbolje odgovarja na glavne izzive prihodnosti v naravnem in širšem družbenem okolju.

Strokovni svet projekta Zlati kamen se bo pri izboru nagrajenik tako posebej osredotočal na momente, kot so elementi pametnega naselja, mesta ali vasi, oziroma kako uspešna je digitalna transformacija kraja v najširšem pomenu besede. Ob tem bodo dodatno pomembni tudi elementi trajnostnega, okoljsko in družbeno vzdržnega razvoja. V tej luči bo žirija posebej pozorno spremljala tudi dobre prakse na področju okolja in socialne politike ter prijeme kot so spodbujanje nastajanja zelenih delovnih mest, krožnega gospodarstva in podobno. S tem se izbor za Zlati kamen  naslanja na nekatere ključne usmeritve Evropske unije v tem obodbju in tako spremlja, kako uspešno tem usmeritvam sledijo lokalne skupnosti v Sloveniji.

Osnovna načela pri izboru za nagrado Zlati kamen ostajajo nespremenjena. Nagrada je namenjena razvojno najbolj prodornim občinam. Vsako leto Strokovni svet projekta določi rdečo nit, torej razvojno področje, ki mu nameni posebno pozornost. To pomeni, da je to področje posebej poudarjeno, nikakor pa ni edini element, ki bi ga Strokovni svet spremljal in ocenjeval - kot vsako leto bo tudi zdaj svet temeljito pretresel vsa razvojna področja občine.

Intenzivne priprave na izbor so se začele že konec poletja. V prvih fazah organizator pregleda razvojne dokumente in kritične kazalnike uspeha za vseh 212 slovenskih občin. Ta pretres bo zaključen do konca leta. Zmagovalne občine bo Strokovni svet irojekta zbral na seji v januarju, zmagovalke pa bodo slovesno razglašene na konferenci Zlati kamen na začetku feburarja v Ljubljani.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva