Zlati kamen v orehovi lupini

V zgoščeni obliki in na enem mestu smo zbrali vse, kar je dobro vedeti o projektu Zlati kamen, o nagradi, o sistemu ISSO…
12.02.2021 | zk
0
Zlati kamen v orehovi lupini

KAJ JE ZLATI KAMEN?

Zlati kamen je celovit projekt, namenjen spodbujanju dobrega razvoja slovenskih lokalnih skupnosti. V javnosti najbolj znana je nagrada za razvojno najbolj prodorno občino. V ozadju nagrade se skriva zahteven analitični sistem, ki temelji na merljivih podatkih (ISSO – Informacijski sistem slovenskih občin) in sistematičnem zbiranju dobrih praks. Tretja sestavina projekta so načini za prenos dobrih praks: torej konferenčna dejavnost in mediji (spletna stran in revija).

KDAJ JE ZLATI KAMEN NASTAL?

Prvo vseslovensko srečanje županov je bilo leta 2007. Leta 2011 smo na srečanju predstavili projekt Zlati kamen z revijo, portalom in bazo podatkov – torej z vsemi elementi, razen z nagrado. To smo prvič podelili leta 2012.

KDO TIČI ZA PROJEKTOM?

Dve zasebni družbi: Planet GV, ki prireja konferenco in poskrbi za vse organizacijske in poslovne aspekte projekta, ter SBR (Slovenian Business Report), ki se ukvarja z vsebinskim razvojem. Splošne usmeritve projekta oblikuje Strokovni svet Zlatega kamna, ki izbere tudi zmagovalne občine.

Strokovni svet je zelo raznolika skupina vrhunskih slovenskih strokovnjakov, ki se ukvarjajo z lokalnim razvojem. Člani so predstavniki različnih strok, ustanov, pripadajo različnim generacijam in prihajajo z vseh delov Slovenije.

KDO PREJME NAGRADO ZLATI KAMEN?

Nagrado Zlati kamen prejmejo »razvojno najbolj prodorne občine«. To so tiste lokalne skupnosti, ki imajo celovito strategijo  in ki to strategijo  uspešno izvajajo s pomočjo inovativnih projektov in prijemov, ki so lahko drugim v pouk in zgled – torej tako imenovanih dobrih praks. To so dobro vodene občine, kjer je razvoj usmerjen v dolgoročni dvig kakovosti življenja prebivalcev.

Pri tem ne gre nujno za najrazvitejše občine ali občine, ki se razvijajo najhitreje – ti kraji imajo visoke vrednosti indeksov, ki jih izračunavamo. Prav tako to niso občine, ki imajo sicer odlične posamične dobre prakse, a kot celota žirije ne prepričajo: zanima nas celovita razvojna politika kraja.

KAKO IZBEREMO ZMAGOVALCA?

Končni izbor zmagovalca za Zlati kamen je subjektiven. Toda to subjektivno presojo opravi  na temelju objektivnih in standardiziranih podatkov 15 strokovnjakov, med katerimi so vrhunski slovenski geografi in družboslovci. Zakaj tak postopek? Ker je celovita presoja razvojne politike preveč kompleksen pojav, da bi ga lahko izpeljali zgolj s pomočjo meritev. Tudi ta postopek sam preverja in ocenjuje skupina zunanjih strokovnjakov. Je ta postopek »nezmotljiv«? Ne, ni. Je pa tudi po oceni stroke najboljše, kar glede na omejene zmožnosti lahko naredimo.

»ZAKAJ NISTE VPRAŠALI NAS?«

Klasično vprašanje, ki ga slišimo po opravljenem izboru: »mi bi vam to lahko pojasnili«. Žal to ne gre. Postopek izbora je standardiziran. To pomeni, da za vse občine uporabljamo enake tehnike za zbiranje in obdelavo podatkov.

Prav zato pri postopku izbora ni neposredne komunikacije med predstavniki občin na eni strani in uredništvom projekta ali strokovnim svetom na drugi. Ob tem se želimo izogniti vsem elementom, ki bi v izbor prinašali asimetričnost: tudi vplivu šarma in prepričljivosti politikov. Prav tako ne upoštevamo pisem občanov, ki nas prepričujejo, zakaj si njihova občina nikakor NE zasluži nagrade (da, tudi precej takšnih sporočil pride do nas). 

Naš postopek se v največji meri opira na javno dostopne podatke – prednost imajo torej kraji, ki delujejo bolj pregledno in komunicirajo z javnostjo intenzivneje. Ampak to je preprosto pomemben sestavni del naprednih in kakovostnih razvojnih vzorcev.

KAJ JE SISTEM ISSO?

Zakaj pri oceni sploh upoštevamo kvantitativne podatke in indekse, če na koncu zmagovalca izberejo strokovnjaki? Ker nam to daje zelo dragocene vpoglede v posamezne aspekte razvoja občine. Kvantitativni podatki so zlasti pomembni za presojo rezultatov: kaj pomagajo bleščeče strategije, če ni merljivih in otipljivih pozitivnih posledic.

Podatkov za občine je veliko in so večinoma javno dostopni brez težav. Prednost indeksa ISSO je v tem, da iz množice podatkov izlušči tiste, ki so za spremljanje razvoja bistveni. To so kritični dejavniki uspeha (KPI – key performance indicators) – izvrstno orodje,  ki pomaga zlasti občinam, občinskim upravam in politikom pri načrtovanju strategij ter postavljanju merljivih ciljev. To še zlasti velja za prenovljeni indeks ISSO, ki združuje tri skupine kritičnih dejavnikov: merjenje aktivnosti, dinamike sprememb in doseženega stanja.

KAJ JE NAGRADA ZLATI KAMEN IN KAJ CERTIFIKAT?

Nagrado Zlati kamen dobijo »razvojno najbolj prodorne občine«, ki jih po opisanem postopku izbere strokovni svet. Do certifikata Zlati kamen – ISSO so upravičene vse občine, ki so se po vrednosti sestavljenega indeksa ISSO uvrstile med zgornjih 25 odstotkov občin. Glavni poudarek indeksa ISSO je doseženo razvojno stanje občine. Ta kvantitativno obarvan pogled na uspešnost občine je bistveno ožji od tistega, ki ga uporabljamo pri nagradi Zlati kamen.

KAJ JE ANALIZA ISSO IN KAJ ANALIZA PRO ISSO?

S pomočjo sistema ISSO pripravljamo vrsto analiz. Analiza ISSO za občino prinaša pregled 61 kazalnikov z osmih področij: demografije, proračunske učinkovitosti, gospodarstva, trga dela, izobrazbe, življenjskega standarda, socialne kohezije in okolja. Prinaša sestavljene indekse in vse tri aspekte, značilne za analizo ISSO: pogled na doseženo razvojno stanje, aktivnosti in dinamiko razvoja. Je orodje za primerjavo z drugimi kraji (benchmarking), povprečnimi vrednostmi in zlatim standardom, torej z odlično vrednostjo za slovenske razmere.

PRO ISSO analiza je nov izdelek, prinaša pa primerjalno analizo proračunskih postavk. Omogoča hitro identifikacijo tistih vsebinskih področij, kjer vrednosti proračuna za občino odstopajo od standardnih. S tem olajša delo načrtovalcem zlasti tako, da pomaga odkrivati priložnosti za prihranke. Vsebuje vse kategorije proračuna po ekonomski, programski in finančni klasifikaciji. Te vrednosti primerja z različnimi povprečji in vrednostmi iz preteklih let.

IMAMO VISOKO VREDNOST INDEKSA ISSO: ZAKAJ NISMO DOBILI ZLATEGA KAMNA?

Ker sta indeks ISSO in kvantitativna analiza le med številnimi aspekti, ki jih strokovni svet upošteva ob svojem izboru. Celoten postopek (vedno ga izčrpno pojasnimo ob razglasitvi zmagovalca) vključuje vrsto korakov: pregled razvojnih dokumentov za 211 občin, različne kvalitativne analize in končno presojo strokovnega sveta.

 JE NAGRADO ZLATI KAMEN MOŽNO KUPITI?

Kratek odgovor: ne. Nagrada ni naprodaj, sam postopek izbora pa je oblikovan tako, da praktično onemogoča morebitne zlorabe. Finaliste in nagrajence izbira Strokovni svet Zlatega kamna, ki ga trenutno sestavlja 12 članov iz različnih ustanov in podjetij, med katerimi je vrsta najuglednejših predstavnikov stroke. Organizatorju pripada le en sedež, ki ga zaseda glavni urednik projekta. Člani strokovnega sveta za svoje delo niso plačani in s projektom – razen urednika – poslovno niso na noben način povezani.

KDO PROJEKT FINANCIRA?

Občine in podjetja. Obojim prodajamo storitve. Podjetjem, ki jih lokalne skupnosti zanimajo kot trg, prodajamo sponzorstvo projekta. Občinam prodajamo vrsto storitev: kotizacijo za udeležbo na konferenci ter tako imenovane pakete, ki vsebujejo ob kotizacijah še promocijo v naših medijih in izdelavo analize občine. Občine, ki so uvrščene po vrednosti indeksa med prvih 25 odstotkov, lahko naročijo tudi certifikat ISSO. Certifikat torej je naprodaj, nagrada Zlati kamen pa seveda ne. Še opomba: če občina pri nas naroča storitve, si s tem seveda ne more zagotoviti prav nobene prednosti pri izboru za nagrado.

Naslednje logično vprašanje, povezano s financiranjem, bi bilo: zakaj projekt, ki meri na vse lokalne skupnosti, ne financira država? Za to vprašanje žal nismo pravi naslovnik.

KAKO ZAGOTAVLJAMO NEODVISNOST VSEBIN?

Pojasnili smo že, kako poteka izbor za nagrado Zlati kamen. Sicer pa strogo ločujemo uredniški del projekta od poslovnega in organizacijskega. Tudi v naših medijih dosledno ločujemo med uredniškimi in promocijskimi vsebinami. Celotno vsebino, ki vključuje tudi razvoj sistema ISSO, pripravo analiz in vse pripravljalne aktivnosti za nagrado Zlati kamen, pripravlja podjetje SBR. Organizacijske in trženjske aktivnosti opravlja Planet GV, ki organizira tudi konferenco Zlati kamen. Naše dejavnosti so usklajene na splošni ravni, a pri operativnem delu je uredništvo strogo ločeno od ostalih funkcij. To včasih naročnike zmoti, je pa nujno za objektivnost in s tem dolgoročno verodostojnost projekta.

KAKŠNA JE POLITIČNA USMERITEV ZLATEGA KAMNA?

Zlati kamen je politično povsem neodvisen projekt in ni povezan ne z nobeno stranko, ne z nobeno politično profilirano ideološko usmeritvijo. To ne pomeni, da je projekt nepolitičen: posamezniki znotraj projekta zastopamo po najboljših močeh svoje vrednote. Nekatere temeljne vrednote si delimo, v nekaterih aspektih pa imamo zelo različne poglede.

IN…KOLIKO TEHTA NAGRADA ZLATI KAMEN?

Granitnega kipca (oblikoval ga je akademski slikar Janez Kovačič) nikdar nismo stehtali. Po občutku lahko rečemo, da kipec tehta zanesljivo več od kolesa, ki ga vozi zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar, zato pa manj od skupne teže koles Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja.

 

 

 

 

 

 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2021
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2021
  • Zlati intervjuji
  • Občina zdravja 2021
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva