Zlati kamen2020: Idrija

Razvojno najbolj prodorna občina leta 2020 je Idrija, ki je to nagrado prejela že drugič
11.02.2020 | zk
0
Zlati kamen2020: Idrija
Župan Idrije Tomaž Vencelj je prejel nagrado iz rok predsednika vlade Marjana Šarca.
(Foto: Miško Kranjec)

Nagrado Zlati kamen za najbolj razvojno prodorno občino leta je prejela Idrija. Slovesna razglasitev je bila na letošnji že deseti konferencii Zlati kamen, nagrado pa je podelil častni gost, predsednik vlade Marjan Šarec.

Zmagovalke v ostalih treh regijah so bile še Trbovlje, Krško in Maribor.

Zakaj Idrija? Idrija je kraj tehnoloških pionirjev, od koder se širijo sodobne rešitve po Sloveniji: ponuja zgleden razvojni model, z izrazito modernimi, v prihodnost usmerjenimi potezami.

Idrija je prvo pilotno mesto v japonsko-slovenskem projektu gradnje pametnih energetskih omrežij NEDO. Pametne trajnostne rešitve za manjšo porabo energije v Idriji vpeljujejo in razvijajo tudi o okviru projekta 3-Smart. Ob tem so v Idriji med najbolj povezovalnimi kraji pri nas: tesno sodelujejo s sosedi, poudarjajo kozmopolitsko usmerjenost in v oblikovanje razvoja vključujejo različne skupine in posameznike. V Idriji so tako tudi parkirno politiko oblikovali »pametno«: s pomočjo podatkov in analize navad ter potreb občanov. Na tak način – torej z vključevanjem različnih deležnikov – so se lotili tudi projektov pametnega mesta.

 Idrija je po letu 2012 (ko je prejela nagrado Zlati kamen) ohranila soliden razvojni ritem. Med večje dosežke kraja v tem obdobju zagotovo sodi, da  je Idriji skupaj z Almadenom uspelo uvrstiti rudnik živega srebra na seznam svetovne dediščine in v svetovno omrežje geoparkov. Tudi ta »malenkost« je kamenček v razvojnem mozaiku, oprtem na močno identiteto kraja.

Idrija je sicer prva občina, ki je prejela nagrado Zlati kamen in je tudi prva občina, ki ji je uspelo osvojiti to priznanje tudi v drugo. Letos smo nagrado sicer podelili devetič. Projekt Zlati kamen smo prvič predstavili na konferenci na Brdu v maju 2011.

Na konferenci smo podelili še dve drugi priznanji. Priznanje za Občino zdravja je podelil Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s projektom Zlati kamen, prejela pa ga je občina Tolmin. Priznanje za podjetje, prijazno lokalni skupnosti je prejela Plastika Skaza iz Velenja - priznanje je del skupnega projekta Zlatega kamna in SBC Kluba slovenskih pdojetnikov.

Oceni članek
0
1.0 (Št. glasov: 1)

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva