Gazela z velikim srcem

Priznanje Lokalni skupnosti prijazno podjetje 2020 je prejela Plastika Skaza iz Velenja.
12.02.2020 | zk
0
Gazela z velikim srcem
Primer dobre prakse: dobrodelni tek Otrok otroku
(Foto: Plastika Skaza)

Ne bomo naštevali nagrad in priznanj, ki jih je podjetje Plastika Skaza prejelo za svoje poslovno delovanje tako v Sloveniji kot v Evropi – v reviji za to nimamo dovolj prostora. Plastika Skaza je preprosto pojem poslovne odličnosti. A kot je pokazala prijava na razpis za lokalni skupnosti prijazno podjetje, vrhunski rezultati te družbe niso omejeni le na strogo poslovno področje.

Dobra praksa: Otrok otroku.

Kot primer izvirne dobre prakse lahko omenimo Skazin dobrodelni tek Otrok otroku. Projekt je oblikovan tako, da dosega več ciljev. Vsako leto (letos bo tek že petič) priredijo na velenjskem stadionu tek, na katerem sodelujejo otroci iz vse Slovenije. Sredstva, ki jih zberejo s tekom, so namenjena za pomoč najbolj ranljivim skupinam otrok. Lani so z akcijo zbrali 11.000 evrov, ki jih je prejel edini center za pomoč otrokom z avtizmom in njihovim staršem pri nas (Žalec). Pred tem so pomagali otrokom iz rejniških družin, socialno ogroženim otrokom, velenjskim plavalcem z downovim sindromom pa so omogočili udeležbo na evropskem prvenstvu. Ta pomoč je neposredni učinek akcije – a ni edini. Zelo pomemben element: v dobrodelnost so vključeni otroci. Kot so zapisali v prijavi podjetja na naš razpis: »Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših.« Drugi učinek je spodbujanje zdravega načina življenja in športa. Pri akciji sodelujeta tudi domači atletski klub in lokalna športna zveza – Plastika Skaza nameni vsaki od teh organizacij po 3.000 evrov na leto.

Več kot donacije.

V podjetju so sicer leta 2018 za sponzorstva in donacije namenili 25.000 evrov. A morda še bolj kot denar je pomembna poslovna spretnost, ki jo v podjetju vlagajo v različne lokalne projekte. Dober primer je Žegnan studenec, projekt, s katerim želijo usposobiti dodatni vir potne vode za občino Rečica ob Savinji. V projektu sodeluje več partnerjev, na razpisu LAS pa so zanj pridobili več kot 55.000 evrov. Ponovno projekt meri na vrsto ciljev: poleg samooskrbe kraja s pitno vodo med drugim še na osveščanje prebivalstva o okoljski problematiki, širiti prepoznavnost naravne lokalne dediščine, pa tudi »razvijati in spodbujati podjetniško dinamiko in človeške potenciale za nova delovna mesta«.

Prav zato je med partnerji tudi Visoka šola za varstvo okolja v Velenju – študenti te šole imajo aktivno vlogo v projektu, kar jih pripravlja na trg dela. To ni edina aktivnost podjetja, ki na eni strani meri na pomoč mladim, na drugi pa na pripravo potencialnih kakovostnih kadrov za podjetje. Podjetje nudi štipendije, omogoča šolske in študijske prakse, ima dan odprtih vrat in omogoča oglede šolam ter sodeluje s študenti in dijaki prek različnih razpisov. Na Fakulteti za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu je podjetje opremilo projektno študijsko sobo. Skupaj z mladinskim podjetniškim inkubatorjem Ustvarjalnik so jeseni 2019 organizirali tridnevni hackathon, kolektivno možgansko burjenje. Rezultat: »6 inovativnih idej, ki jih bo podjetje realizirali v treh letih ter prevzem mentorstva dveh mladih slovenskih podjetniških upov«.

  Prijaznost do družine.

Druga pomembna usmeritev podjetja je prijaznost do družin: prav zato s v podjetju uvedli šesturni delovnik. Skazalčkov počitniški teden je brezplačno organizirano varstvo za otroke zaposlenih – ob igri otroci spoznavajo tudi različne vsebine, povezane z okoljem in družbeno odgovornostjo.

Vse te aktivnosti, ki merijo na družine ali na mlade, prispevajo k boljši kakovosti življenja v lokalnem okolju, ob tem pa so preprosto zelo smiselne poslovne prakse, ki prinašajo koristi tudi podjetju. In prav to je za Plastiko Skaza najbolj značilno: družbena odgovornost je do te mere prepletena s poslovnimi cilji podjetja, da sta obe komponenti praktično neločljivi. To je najbolj očitno pri okoljskih usmeritvah podjetja. Plastika Skaza je »vodilna v panogi v uporabi ekoloških materialov«. Vse bolj deluje po principih krožnega gospodarstva: »skoraj vse, kar iz naše proizvodnje ne odide na trg, se pri nas vrne v reciklažo in ponovno proizvodnjo«. Ob tem podjetje skoraj v celoti pridela energijo, ki jo porabi za delovanje.

 

Oceni mnenje
0
Bodi prvi in oceni mnenje!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje mnenj, moraš biti prijavljen!

Pošlji mnenje prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva