O kamnu

Beseda kamen je dober  asociativni, simbolni in s tem energetski stroj. Kamen označuje trdnost. S svojimi lastnostmi se ujema z našo znamko: zanesljivost, konkretnost, skromnost, kakovost brez nepotrebnih olepšav: vrednota, sezidana na delu. Zadržanost, resnost, dostojanstvo kamna – to so lastnosti, ki jih želimo sporočati.

Je gradnik: ključni gradbeni material, iz katerega je večina največjih spomenikov arhitekture. Osnovni element vsakega naselja je zgradba, hiša.

Hiša ima vogelni kamen. Vsak vrtec v občini, vsaka šola, stanovanjsko naselje, zdravstveni ali kulturni dom ima temeljni kamen. Položi ga županja ali župan. Običaj ima korenine v  pradavnini.

Ob starih cestah so kilometrski kamni. Kaj je ta svet drugega kot kamen? Tretji kamen od sonca. In ko bomo odšli od tod, nam bodo na grob postavili  kamen. Kamen za pod glavo.

Verstva postavljajo kamen v središče sveta: omphalos v Delfih, črni kamen v Meki, temeljni kamen Templja v Jeruzalemu. Krščanska cerkev je »sezidana na skali«, na kamnu. Kaj so iskali alkemisti, vmesni člen med starimi čarodeji in modernimi znanostveniki? Kamen modrosti.

Kamen je soznačnica za nekaj trdega. Nekdo ima lahko »kamen namesto srca«. A kamen je tudi mehak, šibek, gnetljiv. Kdo ve to bolje od nas, Slovencev? Naša pokrajina je dala celemu svetu ime za čudovite pojave, ko voda razje kamen in ga spremeni v nove, pravljične oblike podzemlja. To meri na sobivanje nasprotij.

Da bi podčrtali  naš osnovni namen, dodajamo kamnu še atribut. Torej »Zlati kamen«.

Kamen brez atributa je pretrd, preveč skrivnosten. Kot nagrada je težko razumljiv. Pridevnik »zlat« je izrazito domač. Je pogost del imena za nagrado. In v preprosti vsakdanji govorici rečemo nekomu, da je »zlat«, če želimo reči, da je dober. Dobra protiutež za gostoto kamna.

Knežji kamen. Temeljni kamen. Vogelni kamen. Kamen modrosti. Sončni kamen. Srčni  kamen. Kamen v središču sveta. Kamen z dvojno naravo: trd in mehak hkrati, otipljiv in skrivnosten. Zlati kamen.

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2021
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2021
  • Zlati intervjuji
  • Občina zdravja 2021
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva